LOGISTYKA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM - W POGONI ZA JAKOŚCIĄ

LOGISTYKA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM – W POGONI ZA JAKOŚCIĄ

Ogromnym wyzwaniem jest logistyka w przemyśle spożywczym, logistyka związana z łańcuchem dostaw, automatyzacją, zdrowiem i bezpieczeństwem oraz stale rosnącymi oczekiwaniami Klientów. Branża spożywcza jest szczególnie wymagająca – wpływają na to liczne wymogi prawno – biznesowe i technologiczne.  Standardy wyznacza prawo o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dobra Praktyka Dystrybucyjna, Dobra Praktyka Wytwarzania. Z wymaganiami przedstawionymi powyżej mierzą się nieliczni. 

W zależności od składowanego produktu, wymagania branży spożywczej są zróżnicowane np.:

  • chłodnia, mroźnia – do przechowywania produktów, którym niska temperatura sprzyja utrzymaniu świeżości lub produktów głęboko mrożonych,
  • temperatura, wilgotność, dostęp światła,
  • ochrona przed szkodnikami, gryzoniami, owadami i roztoczami,
  • przechowywanie w odpowiedniej atmosferze ze względu na technologię produkcji – do składowania np. serów, które wymagają odpowiednich warunków leżakowania przed zapakowaniem i zakupem przez Klienta ostatecznego.

Temrex wyprodukował maszynę, w której przechowuje się sery – regał karuzelowy TITAT G60 odpowiedział na wszystkie postawione przez Klienta wymagania dotyczące optymalnego składowania serów. Fronty zostały wykonane z plexi, tak aby Klient dokładnie wiedział co znajduje się w środku.

Oczekiwania były spore, a stawka wysoka, bo przecież chodzi o produkt spożywczy. Sery są produktami wrażliwymi i wymagającymi specjalnych warunków przechowywania. Sprawne i bezpieczne funkcjonowanie systemu logistycznego jest wynikiem inwestycji w nowoczesne urządzenie, które pozwala na składowanie wyżej wymienionych produktów. Początkiem tego projektu była mglista wizja końcowego rozwiązania, mieliśmy jednak dużo odwagi i zuchwałe marzenia. Dzisiaj już wiemy, że wkrótce wyprodukujemy kolejne maszyny tego typu.